Att använda bilder på nätet

För att få en hemsida riktigt snygg behövs det bilder. Men hur får man dem och vilka rättigheter behöver man ta hänsyn till om man vill ta bilder från nätet?

camera

Överlag får man inte ta bilder från en hemsida utan att ha hemsideägarens tillåtelse. Det man även i detta fall bör komma ihåg är att de bilder som någon har på sin hemsida mycket väl kan vara kopierade från en annan plats på nätet. Med andra ord kan de vara ”stulna” utan att man vet om det. Detta oavsett om det står att bilderna är gratis eller inte på hemsidan.

För att vara på den säkra sidan bör man därför enbart köpa bilder från etablerade sidor som säljer bilder online. Att köpa en bild kostar inte mer än ca 10kr men hur mycket man behöver betala beror både på bildens kvalité samt hur ofta man kommer att använda den. Men även om det skulle kosta lite mer är det värt det eftersom man säkerställer sig för risken att få en stämningsansökan mot sig.

Ett alternativ är visserligen att ta bilderna själv eller låta en fotograf göra det, men i detta fall kommer det att kosta betydligt mer än 10kr per bild.

Bookmark the permalink.