Att köpa Mac eller inte

Apple har sedan Steve Jobs återgång till makten 1997 gått från att vara på gränsen till konkurs till att idag vara världens högst värderade företag.

Även om en väldigt stor del av deras tillväxt kommer ifrån skapandet av för dem helt nya produktkategorier med produkter som iPod, iPhone och iPad så är deras deras gamla trotjänare Macen fortfarande en viktig del av ekvationen. Samtidigt som resten av PC marknaden har krympt har nämligen Apple lyckas att kraftigt öka sina marknadsandelar.

Men varför ska man då välja en Mac? Många brukar framföra mjuka argument som svar på denna frågan. Till exempel att de helt enkelt känns bättre att använda. Men vad är de faktiska skillnaderna?

Det första man kan nämna är att det mjuka argumentet ovan inte nödvändigtvis är så mjukt. Om man ser till den fysiska konstruktionen av Apples produkter så är de extremt högkvalitativt producerade. Både deras laptops och desktops är producerade i vad Apple kallar ”Unibody design” vilket förenklat betyder att datorns chassi är karvat ur ett enda stycke aluminium.  Detta gör att datorn känns otroligt stabil och stark.

Denna designfilosofin har dock sina nackdelar, främst att batteriet då måste vara inbyggt. Detta betyder att man inte enkelt kan byta ut det om det börjar bli slitet eller om man vill kunna bära med sig flera batterier och på det sättet förlänga hur länge man kan använda datorn. Detta gör det extra viktigt att alltid ha med sig laddare. Som tur är behöver det inte ens för Appleanvändare vara speciellt dyrt att köpa extra laddare.

För att kompensera för detta problem har dock Apple istället satt in ett extra stort batteri som utan problem kan räcka en hel arbetsdag om man vidtar lite batterisparande åtgärder.

En annan stor fördel med Macen är att det är ett mycket mer slutet ekosystem än till exempel Windows. Detta betyder att en Mac och dess tillbehör oftast fungerar felfritt med varandra.

Bookmark the permalink.